Reseptin uusiminen

K: Uusivatko apteekit reseptejä? 

V: Yleensä reseptin uusii lääkäri vastaanotollaan. Lääkäri on vastuussa hoidosta ja katsotaan, että kerran vuodessa olisi hyvä käydä lääkärissä. Näin lääkäri voi tarkistaa, onko potilaan tila vakaa ja jatketaanko samalla lääkityksellä, vai onko tarvetta muutoksiin. Joissakin poikkeustapauksissa reseptejä voidaan uusia myös apteekin kautta, esim.

  • Kotkansaaren terveyskeskuksesta määrättyjä reseptejä uusitaan       apteekkimme kautta ennaltasovittujen sääntöjen mukaan. Tällöin apteekki vie  reseptit kolme kertaa viikossa terveysasemalle tai uusii reseptin sähköisesti. TK-reseptien uusimisessa on varauduttava 1-2 viikon odotusaikaan. Palvelusta perimme 2 euroa/kerta. Farmaseutti arvioi joka kerta erikseen, soveltuuko reseptisi näin uusittavaksi. Joskus käy niin, että paluupostissa lääkäri pyytää tilaamaan ajan vastaanotolle, eikä uusi reseptiä. Useimmiten keksimme jonkin konstin, ettei lääkityksesi keskeydy, vaikka lääkkeesi olisivat loppumassa.
  • Eräissä tapauksissa yksityislääkärin määräämä resepti uusitaan apteekissa soittamalla ko. lääkärille. Lääkäri ei voi uusia toisen lääkärin reseptiä, jos hän ei tunne potilaan sairaskertomusta. Puhelimitse ei voi uusia yli vuoden vanhaa reseptiä. Myöskään rauhoittavia, vahvoja kipulääkkeitä tai unilääkkeitä ei voi uusia soittamalla. Tällaisissa tapauksissa potilaan on parempi ottaa yhteyttä suoraan lääkäriin ja lääkäri voi soittaa apteekkiin puhelinmääräyksen. Tässäkin on tietyt lain asettamat rajoitukset. Puhelimitse uusittavaksi soveltuu huonosti hyvin monen lääkkeen uusiminen samanaikaisesti, sillä lääkärin pitää kirjata asiat ylös potilaskertomukseen.
  • Sairaalasta määrättyjä lääkkeitä voidaan joskus uusia puhelimitse, jos niin on sovittu lääkärin kanssa. Yleisiä sääntöjä tästä ei ole. Sairaalassa aloitettua hoitoa jatketaan useimmiten terveyskeskuksessa ja resepti pitäisi viedä sinne uusittavaksi.Farmaseutti harkitsee jokaisen tapauksen erikseen.
  • Hätätapauksissa (lääke unohtunut toiselle paikkakunnalle, resepti hukkunut, resepti vanhentunut yllättäen jne.) yritämme keksiä jonkin keinon, ettei lääkitykseesi tule taukoa.

K: Kuinka kauan resepti on voimassa?

V: Resepti on pääsääntöisesti voimassa vuoden sen kirjoittamisesta tai uusimisesta. Usein reseptiin kirjoitetaan lääkettä vain akuuttia tarvetta varten ja sillä ei voi hakea enempää, kuin kerran. 

K: Mistä tiedän, onko reseptillä vielä saatavissa lääkettä?

V: Viimeisimmän apteekin toimitusleiman alla lukee, paljonko reseptissä on lääkettä jäljellä. Ota huomioon, että reseptilomakkeelle mahtuu kaksi eri lääkettä. Siksi leiman alla on kaksi "lokeroa", ensimmäinen ylemmälle lääkkeelle ja toinen mahdolliselle alemmalle lääkkeelle. Huom! resepti on vain vuoden voimassa, vaikka siinä olisi vielä lääkettä jäljellä.

K: Mitä teen, jos apteekissa todetaan, että resepti on vanha tai siinä ei ole lääkettä jäljellä?

V: Resepti on uusittava pääsääntöisesti lääkärin kautta. Emme kuitenkaan jätä asiakasta pulaan. Hätätapauksissa yritämme uusia reseptin soittamalla tai keksimällä jonkin muun keinon.